Suviteatteria Savossa

Kuopion alueen kesäteatterielämä on suomalaisittainkin vilkasta. Pohjois-Savon alueella on kymmeniä harrastus- ja ammattilaisvoimin pyöriviä teatteria, jotka heräävät loistoonsa kesäisin toinen toistaan värikkäämmillä näytelmillä.

Teatterinystävälle löytyy vaihtoehtoja kivenheiton päässä Kuopion keskustasta ja sopivien päiväretkien päästä lähiseuduilta. Miljööt ovat monimuotoisia. Osa näyttämöistä sijaitsee luonnonhelmassa, järvenrannalla ja taivas kattonaan, toiset ovat katsomoltaan osittain tai kokonaan katettuja ja jotkut pyörittävät näytelmiään kokonaan sisätiloissa.

Kun perinteinen kesäteatteri on toiminut täysin talkoovoimin, on moni kulttuurijoukko viime vuosina ottanut mukaansa myös ammattilaistoimijoita. Savossa toimii myös muutama täysin ammattilaisvoimin pyörivä kesäteatteri. Se, mikä tänä päivänä mielletään kesäteatteriksi, lienee makukysymys.

Suomalaisen kesäteatterin menestystarinan osatekijänä on kenties se, että kesäkatsomoissa tykätään perinteisesti nauraa ja rentoutua ilman sen suurempaa pönötystä. Niinpä monella näyttämöllä esitetään kesästä toiseen komediaa, musikaalia ja harmittomia maalaistarinoita. Ja hyvä niin. Katsomot kun täyttyvät tyytyväisestä yleisöä.

Viihdettä ja vakavia teemoja

Tänä kesänä perinteistä kesäteatteria Kuopion alueella edustaa Kesäteatteri Tammenrannan Rusetteja vanhasta muistista, joka kuljettaa katsojansa komedian ja musikaalin keinoin maalaiskylään, jossa erikoisten kyläläisten käsittelyssä ja moninaisissa juonenkäänteissä sattuu ja tapahtuu yhtä jos toistakin hupaisaa. Vakavampaa mieltä puhuttelee näytelmän keskiössä olevan Fanny Säntin muistisairaus ja siitä seuraavat viitteet yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Musikaalista nautitaan myös Kuopion Uudessa Kesäteatterissa, jonka kaikkien tunteman laulajattaren tarinaan pohjautuva musiikkinäytelmä, Katri Helena – laulajatyttö saa ensi-iltansa heinäkuun 4. päivä. Nilsiän Harrastajateatteri taas luottaa juopottelukomedia Votkaturistien vetovoimaan. Näytelmän ohjaa teatterille savolainen kirjailija-koomikko-näyttelijä Antti Heikkinen. Tahkolla naurattaa viime vuonna tutuksi tullut imitaattoriporukka Finnvitseineen, joilla on nyt ”Uudet kujeet”.

Vakavampiakin teoksia on Savon kesässä tarjolla. Siilinjärven Teatteri esittää Kari Hotakaisen romaaniin pohjautuvan näytelmän, Ihmisen osa, joka pohdiskelee raskaitakin lämpimän inhimillisellä tyylillä.  Iisalmessa Koljonvirta Teatterissa nähdään Suomi 100-juhlavuoden kunniaksi Tuntemattoman Sotilaan kesäteatterisovitus, jota höystää rikas äänimaailma ja Nightwish-yhtyeen musiikki. Näytelmä lupaa viedä katsojan niin lähelle sotaa, kuin rauhan aikana voi päästä.

Poimintoja alueen teatterikesästä

Kesäteatteri Tammenranta, Vehmasmäki
Rusetteja vanhasta muistista, 25.6. – 30.7.2017
kirj. Marko Laihinen, ohj. Jukka Kolehmainen

Koljonvirta Teatteri, Iisalmi
Tuntematon Sotilas, 6.7 – 6.8.2017
kirj. Väinö Linna, dram. Antti Heikkinen, ohj. Ismo Apell

Kuopion Uusi kesäteatteri, Rauhalahti
Katri Helena – laulajatyttö, 4.7. – 13.8.2017
kirj. Johanna Keinänen, Sami Kojonen, Kimmo Virtanen, ohj. Kimmo Virtanen

Leppävirran Kesäteatteri / Konnuksen Kesäteatteri, Leppävirta
Niskavuori – Loviisan ja Juhanin tarinaa, 18.7. – 9.8.2017
kirj. Juhani Tervapää, ohj. Tuomo Salmela

Nilsiän Harrastajateatteri, Nilsiä
Votkaturistit, 28.6. – 23.7.2017 ( lisänäytös 5.8. )
kirj. Aimo Vuorinen, ohj. Antti Heikkinen

Siilinjärven Teatteri, Siilinjärvi
Ihmisen osa, 29.6. – 3.8.2017
kirj. Kari Hotakainen, ohj. Katja Väänänen

Tahko Spa Arenan POP UP –kesäteatteri, Tahko
Finnvitsit – Uudet kujeet, 4.7.-20.7.2017
kirj. Juha Laitila, ohj. Otto Kanerva

 

Kirjoittaja: Tarja Anunti, Taustamarkkinat Oy

Artikkelin kuva: Auli Vaalama.