Kuopion salaiset sopet

Kuopiossa kohoavan Neulamäen metsäiset rinteet kutsuvat reippailijaa huomaansa.  Valittavana on kolme pituudeltaan ja saavutettavuudeltaan erilaista luontopolkua ja myös juoksuaskelin etenevälle löytyy vaihteleva väylästö.  Alhaalla laaksossa kimmeltää Vuorilampi, jonka rannalla voi levähtää nauttimaan eväistä ja hiljaisuudesta.

Luonnonsuojelualueella kiertelee useita reittejä

Kolmisoppi-Neulamäen alueella kiertelevät luontopolut sijoittuvat lähes kokonaisuudessaan luonnonsuojelualueelle. Kierroksen voi aloittaa Kolmisopen lammen luoteispäästä tai Neulamäen asuntoalueelta joko Juontotien päästä tai urheilukentältä. Noin viiden kilometrin mittainen Neulamäen kierto kulkee Vuorilammen ja Tervaruukin kautta Suurelle Neulamäelle. Reitin varrella voi tutustua erilaisiin maankuoren mullistuksiin ja muun muassa 11000 vuoden takaiseen Yoldiameren rantaan. Mäen laelle kipuaja kohtaa jylhät kalliot ja komeina avautuvat järvimaisemat. Neulamäen kierrolla korkeuseroa kertyy lähes sata metriä, mikä kannattaa pitää mielessä – lähtipä liikkeelle sitten ylhäältä tai alhaalta. Vanhan metsän kierto paljastaa ikiaikaisen metsän salaisuuksia. Noin neljän kilometrin polku kulkee laaksossa osittain samaa reittiä kuin Neulamäen kierto. Pikkukierrolla on mittaa parisen kilometriä ja se yhdistää Neulamäen ja Vanhan metsän kierrot Vuorilammen kohdalla.

Neulämäki-Vuorilammen alueen retkeilyreitit on hyvin merkitty.
Neulämäki-Vuorilammen alueen retkeilyreitit on hyvin merkitty.

 Nuotiopaikka koko perheelle

Luonnonrauhasta pääsee osalliseksi myös ilman sen kummempaa patikointia. Kolmisopen lammen parkkipaikalta on vain noin kilometrin pätkä helppokulkuista taivalta Vuorilammen nuotiopaikalle. Lapsiperheidenkin suosiossa olevalta taukopaikalta löytyy vajallinen polttopuita ja tykötarpeet niiden pilkkomiseen. Kirkasvetisen lammen äärellä voi ihastella korkeuksiin kohoavaa kallioseinämää ja vaihtaa kuulumisia paikallisen heimon edustajien ja usein kauempaakin saapuneiden vieraiden kanssa.

Vuorilammen nuotipaikka Kuopiossa on ilmainen ja yleisessä käytössä.
Vuorilammen rannalla sijaitseva nuotiopaikka on yksi Kuopion lukuisista yleisessä käytössä olevista nuotipaikoista.

Mukavaa maastoa kuntoiluun

Kolmisopen seudulta starttaava lenkkeilijä saa mahdollisuuden kirmata maalaismaisemassa, mutta kuitenkin aivan kaupungin kupeessa. Luontoäidin suojaisassa sylissä sijaitseva kuntokuja vie Vuorilammen vieritse ja Tervaruukin kautta Neulalammelle, jonne matkaa kertyy noin viisi kilometriä. Pientä lisähaastetta antaa Tervaruukin majan kohdalla ylös Neulamäkeen haarautuva reitti, jonka päästä löytyy myös näköalatorni yli kaupungin siintävine maisemineen. Takaisin päin tullessaan voi vielä pistäytyä Pilpan rannassa Kallavettä katselemassa.

Neulamäen rinteet toimivat oivina kunnonkohottajina.
Neulamäen rinteet toimivat oivina kunnonkohottajina.

 

Sorsa uiskentelee kohti kameraa Vuorilammella Kuopiossa.
Vuorilammella viihtyy ja rentoutuu luonnonrauhassa.

 

Vanhat tukit ovat juuttuneet jokisuulle ja sammaloituneet siihen.
Sammaloituneita tukkia lammelta laskevan puron suulla.

Kirjoittaja: Tarja Anunti, Taustamarkkinat Oy Mualla aiheesta: Kuopion kaupungin esittely alueesta