Suomeen 166 miljoonaa tuloa kongressivieraista 2016 – Kuopio 9. suurin kongressikaupunki

 

Vuosi 2016 oli voimakkaan kasvun vuosi kongressimatkailussa. Suomen kongresseissa vieraili Finland Convention Bureau:n tilastojen mukaan ulkomaista 101 514 kongressikävijää viime vuoden aikana. Vuonna 2015 kongressivieraita oli alle 76 000. Kansainväliset kongressivieraat toivat Suomeen matkailutuloa 166 miljoonaa euroa. Kasvua vuoteen 2015 nähden oli peräti 42 miljoonaa euroa.

Luonnollinen selitys kongressimatkailijoiden kasvulle on Suomessa järjestettyjen suurten kongressien lisääntyminen. Yksi tällainen iso kongressi saattaa tuoda mukanaan jopa tuhansia osallistujia. Mittavinta kasvu on ollut Henlsingissä ja Tampereella.

Globaalisti kongressien järjestäjät ovat enenevässä määrin kiinnostuneita muistakin sijainneista kuin pelkästään pääkaupungeista. Suomessa on useita hyviä kongressikaupunkeja, joiden vetovoima on tunnistettu kansainvälisesti. Tämä on erinomainen asia Suomelle kongressimaana”, Mervi Toivonen Finland Convention Bureausta toteaa.

Kuopiossa kasvua ja panostusta tulevaan

Kuopiossa kävi vuonna 2016 775 kansainvälistä kongressivierasta. Matkailutuloa Kuopiossa vierailleet kansainväliset kongressivieraat toivat lähes 1,3 miljoonaa euroa. Kongressikaupunkien joukossa Kuopio oli yhdeksänneksi suosituin Suomessa, kun sijoitusta mitataan kongressien määrällä. Sijoitus parani pykälällä, sillä vuonna 2015 Kuopion sijoitus oli kymmenes.

Kuopion kaupunki, Kuopion alueen matkailuyritykset sekä tiedemaailma ovat yhteistuumin aloittaneet panostuksen kokous- ja kongressimatkailun kehittämiseen. Työkaluksi tähän perustettiin vuoden 2017 toimintansa aloittanut Kuopio Convention Bureau. Uusi yhtiö keskittyy hankkimaan uusia kokouksia ja kongresseja Kuopioon. Erityisesti alkuvaiheessa paneudutaan potentiaalisten kokoushakijoiden auttamiseen käytännönjärjestelyissä siten, että oikeat tahot löytyvät auttamaan kokoushakijaa. Isojen kokousten ja kongressien hakeminen on pitkäjänteistä työtä ja näin tuloksia odotetaan saavutettavan isommissa määrin muutaman vuoden säteellä.

Kuopio tunnetaan menestyvänä yliopistokaupunkina ja huipputason tieteelliset osaajamme vievät positiivista mielikuvaa alueesta maailmalle. Tähtäämme kongressi- ja osallistujamäärien merkittävään kasvuun, mutta se vaatii pitkäjänteistä työtä. Kongressien hakuprosessit ovat pitkiä ja kansainvälinen kilpailu on kovaa. Ensimmäisenä toimintakeväänämme kongressihauissa katsotaan pääasiassa jo vuosiin 2019-2020”, kertoo Kirsi Vartiainen Kuopio Convention Bureausta.

Lisätietoja

Kirsi Vartiainen
markkinointipäällikkö
Kuopio Convention Bureau Oy
kirsi.vartiainen@kuopiotahko.fi
p. 050 330 3496