5 hauskaa aktiviteettia Kuopiossa

Kuopio on upea kesäkaupunki. Kuopio on kuin pieni eurooppalainen metropoli, jossa tekemistä ja savolaista eksotiikkaa riittää.

Kesä ja syksy on itselleni usein sitä aikaa, kun pakkaan tavarani ja lennän Lontoosta koti-Kuopioon perhettä ja ystäviä tapaamaan. Loma Kuopiossa on itselleni henkireikä ja on ollut ilo huomata, että viime vuosina kaupungin ohjelmatarjonta on kasvanut ja monipuolistunut. Tekemistä riittää kaikenlaisille kokoonpanoille, oli kyseessä sitten kaveriporukan tapaaminen tai monen sukupolven yhteinen aktiivipäivä. Mitä hauskaa tekemistä Kuopiosta sitten löytyy? Annan teille viisi vinkkiä:

1. Pilki Kuopion torilla

Suomalaiset ovat pilkkikansaa. Talviaikaan Kuopiossa käydessäni on hauska huomata Kallaveden ja Valkeisenlammen jäiden täyttyvän innokkaista kalamiehistä ja naisista. Kevään ja kesän saapuminen ei kuitenkaan ole enää este pilkkiharrastajille – torilla sijaitseva ravintola Mualiman Napa on nimittäin tuonut kuopiolaisille mahdollisuuden pilkkiä kaloja myös kesäisin maksua vastaan, torille tuodusta savolaistyylisestä veneestä tietenkin. Torilla pilkkiminen kuuluu Kuopion kesän 2015 uutuuksiin ja se jos joku on osoitus kuuluisasta savolaisesta kekseliäisyydestä ja eksotiikasta – uskallan väittää että maailmalla ei ole toista paikkaa, jossa kaloja voi pilkkiä keskellä kesää toriparkin uumenista.

Toripilkki on eksoottinen tapa tutustua Kuopion torin tunnelmaan esimerkiksi torikahvien lomassa. Ja jos onni potkaisee ja kala tarttuu syöttiin, voit savustaa sen paikan päällä ennen kotiin lähtöä.

Kuopion torilla voi nauttia pilkkimisestä terassin viihtyisässä ilmapiirissä.
Kuopion torilla voi nauttia pilkkimisestä terassin viihtyisässä ilmapiirissä.

2.Lähde tutustumaan uutuuslaji suppaukseen Kallavedelle

Kotikaupungissani Lontoossa stand up paddling eli suomalaisittain suppaaminen on viime aikoina noussut kaupunkilaisten suosioon ja lajin harrastajat melovat ahkerasti pitkin Thamesin rantoja. Suppaaminen eli seisoen melominen surffilautaa muistuttavan laudan päällä on nyt rantautunut myös  Kuopioon ja se kasvattaa suosiotaan myös kotoisalla Kallavedellä.

Kuopiossa vieraillessani halusin testata tämän uuden, hieman erikoisenkin lajin. Motiivinani toimi niin uuden lajin kokeilu kuin myös halu katsella Kuopiota järveltä käsin. Olen itse suppaamisen suhteen todellinen amatööri ja lähdin uteliain mielin matkaan. Myönnettäköön, että ehkä vähän jännittyneenäkin. Pian löysin itseni sup-laudan päältä Kallaveden aalloilta – meloin noin tunnin verran ympäri Kuopion satamaa. Olin myyty lajille heti kättelyssä. Suppaamisessa yhdistyy huvi ja hyöty – se on mukava tapa saada hieman erilainen kuva kaupungista, toimien samalla mainiona treeninä ja se on myös todella hauskaa! Laudat ovat hyvin vakaita joten tällainen aloittelijakin pysyi oikein hyvin laudalla – tätä saatoin hieman etukäteen epäillä.. Suosittelen kuitenkin pelastusliivien käyttöä oman mielen rauhoittamiseksi, vaikka jykevältä laudalta Kallaveteen putoaminen ei järin todennäköistä olekaan.

Lautoja voi vuokrata mm. SeikkailuKuopiolta Rauhalahdessa:  SeikkailuKuopion nettisivut.

3.Nauti piknikeistä Kuopion upeissa järvimaisemissa

Olen maailmalla reissatessani ihastunut piknik-kulttuuriin. On ihana nähdä miten ihmiset nauttivat kotikaupunkiensa puistoista ja tulevat viheraluieille viettämään aikaa eväskorin ja viltin kera. Esimerkiksi Lontoossa suuret puistot täyttyvät piknik-porukoista heti auringon tullessa esiin.

Piknik on myös mitä parhainta puuhaa kesäisessä Kuopiossa. Kuopion vehreys, viheralueet ja sijainti veden läheisyydessä tekevät siitä täydellisen piknik-kaupungin  – olen viime vuosina  nauttinut usein kaupungin tunnelmasta ystävien kanssa piknikin merkeissä. Hyvä ruoka ja mukava yhdessäolo on oiva ja yksinkertainen resepti onnistuneelle kesäpäivälle. Koska Kuopiossa on vesi lähettyvillä minne tahansa menetkin, olen aina valinnut piknik-paikan josta on esteettömät näkymät järvelle.  Suosikkipaikkojani ovat Peräniemen kalliot, Scandicin vieressä oleva nurmialue sekä Valkeisenlampi.

Väinölänniemellä, Kallaveden välittömässä läheisyydessä sijaitsevän Peräniemen kasinon takana sijaitsevat kalliot ja huvimajat ovat mitä mainioin paikka eväiden                    nauttimiseen, kuten myös Scandicin rannan vieressä sijaitseva nurmialue. Molemmat yllämainitut paikat sijaitsevat lähellä Sataman palveluita, mikäli eväskori sattuu kaipaamaan täydennystä. Kävelyetäisyydellä keskustasta sijaitseva Valkeisenlampi Niiralassa on myös oikein idyllinen piknik-paikka, jonne kuopiolaiset kokoontuvat nauttimaan kesäpäivistä yhdessäolon merkeissä. Valkeisenlammelta löytyy niin leikkipuistoa lapsille kuin urheilualueitakin ja sitä on mukava kiertää myös jalan.

Väinölänniemen rantaa
Varaa paikka Väinölänniemen rannalta ja nauti olostasi.

4. Tee retki kesän kunniaksi kesäteatteriin

Kesäinen Kuopio on mainio kohde myös kulttuurin ystävälle. Ohjelmatarjonta monipuolistuu kesäaikaan – tästä oivana esimerkkinä toimivat kesäteatterit, jotka vilkastuttavat Kuopion kulttuurielämää lähes koko kesän ajan. Kuopio on siitä ihana kaupunki kesäteattereiden ystäville, että siellä on mahdollista katsoa näytöksiä monessa eri paikassa ja erilaisissa miljöissä. Näytöksistä on mahdollista nauttia niin keskustan läheisyydessä kuin lähiseudun maaseutuidylleissäkin. Tarjontaa löytyy myös hyvin runsaasti laidasta laitaan, mikä oli itselleni hyvin positiivinen yllätys.

Itse koen kesäteatterireissut muutaman kerran kesässä tapahtuviksi tapahtumiksi, jotka tuovat  eksotiikkaa arkeen. Yksi syy tähän on varmasti se, että käymäni kesäteatterit sijaitsevat paikoissa (mm. maaseudulla), joissa ei muuten tule usein käytyä. Kesäteatterit ovat varma kesän merkki tälle ulkosavolaiselle!

Tästä linkistä ( http://www.kuopiotahko.fi/kuopio/nahtavyydet-ja-kayntikohteet/teatteri/) näet Kuopion alueella pyöriviä kesäteatteriesityksiä.

5. Haasta itsesi frisbeegolfin parissa

Olen pannut merkille, että frisbeegolf on tätä nykyä erittäin suosittu aktiviteetti kuopiolaisten keskuudessa. Se on aktiviteetti, joka sopii mainiosti koko perheelle ja kun kuulin monien ystävieni ja tuttaveni kehuivan kyseistä harrastusta, päätin antaa lajille mahdollisuuden. En ole ikinä osannut kuvitella itseäni kyseisen lajin parissa ja hieman varautunein mielin ajoin Peikkometsän frisbeegolf-radalle.  Vaikka frisbeet eivät aina lentäneetkään haluamaani suuntaan, oli minulla oikein mukava parituntinen luonnon helmassa tämän uuden lajin parissa. Onnistumiset saivat minut hymyilemään, kuten myös reitiltä pahasti eksyneet frisbeet.

Frisbeegolf on alun (mahdollisten) alkuvaikeuksien jälkeen erittäin hauskaa ajanvietettä ja panin iloisena merkile, että          leppoisat savolaiset frisbeegolfarit neuvovat mielellään aloittelijaa ja antavat vinkkejä lajin saloihin.  Lajin kasvanut suosio näkyy Kuopiossa harrastuspaikkojen määrässä – Peikkometsän lisäksi myös Huuhanmetsästä löytyy tasokas frisbeegolfrata. Huomion arvoista on se, että frisbeegolf-kenttien käyttö on ilmaista ja paikalliset urheilukaupat myyvät frisbee-kiekkoja kohtuulliseen hintaan.

Frisbee golf on Kuopiossa suosittua.
Kokeile frisbeegolfia jollain Kuopion lukuisista kentistä.

Kirjoittaja Leena-Mari Laukkanen

Kuopiolaislähtöinen, nykyisin Lontoossa asuva matkabloggaaja Leena-Mari Laukkanen kertoo, mitä hauskaa voi kesäisessä Kuopiossa tehdä. Leena-Marin blogi London and Beyond on yksi Suomen suosituimmista matkablogeista.