Tapahtumat reitin varrella

Tahkon Vesireitti

Monien mahdollisuuksien vesireitti


Tahkon Vesireitin historia

Tahkon vesireitillä on pitkä historia. Järviliikenne ja erityisesti uittotoiminta olivat merkittävässä asemassa Saimaalla vielä sata vuotta sitten. Vuonna 1826 paikallisen väestön lähetystö esitti asian keisarille ja kanavointi oli esillä senaatissa jo 1900-luvun alussa, jolloin päädyttiin rakentamaan Lastukosken kanava Syvärin ja Vuotjärven väliin vuonna 1906. Siitä alkaen kanava toimi muutaman vuosikymmenen tärkeänä väylänä matkustaja- ja rahtiliikenteelle. Juankosken ja Karjalankosken kanavointia lykättiin tuolloin vielä taloudellisista syistä.

Juankoskelle rakennettu rautatie korvasi vesiliikenteen, jonka vuoksi myös vesistöjen välillä toiminut kapearaiteinen liikenne, joka kuljetti laivojen matkustajat ja rahdin Karjalankosken ja Niskakosken välillä, lopetettiin vuonna 1958. Höyrylaivat seilasivat Kuopiosta Muuruveden ja Pieksänkosken suuntaan vielä 1950-luvulla, mutta sen jälkeen reitti jäi vähemmälle huomiolle.

Tavarankuljetukseen suunniteltu vesireitti nousi uudelleen esiin 1990-luvun alussa, kun sen mahdollisuuksia mietittiin matkailun näkökulmasta – unelma syttyi uudelleen. Parisataa vuotta vanha haave Vuotjärven ja Akonveden välisen kannaksen kanavoimisesta alkoi toteutua viimein vuonna 2001.

Tahkon vesireitti avattiin liikenteelle juhlallisin menoin 13.7.2002 – parisataavuotinen unelma toteutui! Vuosien varrella vesireitti on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä kauneimmista vesimatkailureiteistä.

 

Tee elämäsi vesiretki Savolaismaisemiin

Savon parhaita puolia esittelevä Tahkon vesireitti tekee veneilystä nautinnon. Keskustojen palveluista ja käyntikohteista voit valikoida mieleisesi Kuopiossa, Siilinjärvellä, Juankoskella, Nilsiässä ja Tahkolla.

Tahkon vesireitti on harvoja suomalaisia vain matkailu- ja virkistyskäyttöön rakennettuja vesistöreittejä. Juankosken sulkujen mitat ovat 35 x 8 m ja väylän kulkusyvyys 1,8 m. Lastukosken automaattisulku on mitoiltaan 30 x 7 m ja kulkusyvyys 1,4 m. Kaikki kolme kanavaa toimivat itsepalveluperiaatteella.
Summan kanava on avokanava Suvasveden ja Nilsiän reitin välillä Kuopion ja Tuusniemen rajalla. Kanavan syväys on 1,2 m, alikulkukorkeus läheisen sillan kohdalla on 3,5 m. Kanavan leveys on 10 m. Kanavan eteläpäässä on retkisatama, jossa on katettu tulipaikka, puuvaja, käymälä, melontalaituri ja venepaikkoja myös isommille veneille. Summan reitti on kaunis ja rauhallinen, ja osittain erittäin kapea.

Tahkon vesireitti ulottuu Kuopiosta Juankosken kautta Syvärin pohjoisosiin asti. Reitin varrelta löytyy satoja suojaisia poukamia rantautumiseen ja vaikka yöpymiseenkin. Veneilijälle on myös useita yöpymismahdollisuuksia aivan rannan tuntumassa. Veneen muonavarastoa voi täydentää paikallisilla herkuilla. Tahkon vesireitti on viitoitettu ja suurelta osin helppokulkuinen. Ainoastaan Syvärillä veneilijöiltä vaaditaan suurempaa tarkkuutta. Reitti soveltuu myös melojille ja soutajille.

Jaa sivu
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailfacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Suosittelemme

tahko venepaikat

Tahko – enemmän lomaa, ...

Katso lisää
tahkon vesireittikartta kuopio-tahko

Tahkon Vesireittikartta

Katso lisää
kuopio satama

Kuopio – Kallaveden kaun...

Katso lisää
kunnonpaikka vuorela vieraslaituri

Siilinjärvi – Kylpyjä ...

Katso lisää
muuruveden satama

Muuruvesi – Elämää vi...

Katso lisää
juankoski tapahtumat

Juankoski – Kahden kanav...

Katso lisää
nilsiä satama

Nilsiä – satasaariselle...

Katso lisää
pohjois-savo

Varpaisjärvi – luonnoll...

Katso lisää
kuopio_tahko_tapahtumat

Tapahtumakalenteri

Katso lisää

Katso @kuopiotahko
kuvia!

Katso lisää

facebook feed

20.03.2018

Avantouinnin tunnelmaa Rauhalahden Jätkänkämpältä. #rauhalahti #jätkänkämppä #avantouinti #...

Katso lisää
20.03.2018

Eilen tarttui kameraan umpihankihiihtäjiä matkalla Rautavaaran Metsäkartanon läheisyydessä. Pai...

Katso lisää
19.03.2018

Näyttääpä houkuttelevalta😎.

Katso lisää
19.03.2018

Kuopion Oppaat ry:n Rita Silvennoinen kirjoitti Minna Canthin päivän kunniaksi tuhdin paketin Minn...

Katso lisää
18.03.2018

Kallavesi tarjoaa juuri nyt parastaan ulkoilijoille. Finland Ice Marathon -rata on aivan mahtavassa ...

Katso lisää